v l i e g t u i g e n m o b i l i t e i t

toen ik een jaar of 10 was bouwde ik van een op straat gevonden kapotte paraplu een vliegtuig dat 'de spin' van a.fokker moest voorstellen. voor mijn vader de reden mij mee te nemen naar een echte modelbouw winkel waar ik een bouwdoos voor een balsa-houten modelvliegtuigje met rubbermoter mocht uitzoeken. ik was er behoorlijk trots op, helaas vloog het niet al te best omdat ik te kwistig met spanlak was omgegaan waardoor de vleugels scheluw waren getrokken en het toestel vreemde capriolen uithaalde. m'n voorliefde voor vliegmachines en beweging is nog steeds aanwezig.

 

het beeld 'de ring' maakte ik in 1965. het was een tweede poging een zwevend beeld te maken. de ring zelf had ik in klei gemodelleerd en daarna in een gips mal met glasmat en polyester 'geplakt'. de poot moest sterk genoeg zijn om de ring te dragen en bij sterke wind de bewegingen van de ring op te vangen. de poot moest ondergeschikt zijn aan de mat-goud amorfe ring. dat is ten dele gelukt.

met dit werk heb ik aan een aantal ten-toonstellingen meegedaan. de leukste en grootste was 'beeld en route' in 1967 te groningen. lokatie park bellingwolde.

na deze tentoonstellingen heeft het jaren in de tuin van familie in blaricum gestaan

bericht aan de overlevenden 1967. deze meer dan 3 meter hoge mobile maakte ik op onze slaapkamer 2 hoog vóór, op Wittenburg van gestrekt, gegalvaniseerd ijzerdraad van verschillende diktes.het was de begintijd van de ruimtevaart. in een later stadium is er nog een babypopje als 'piloot' achter een een dichte deur ingekomen. het was m'n eerste BKR aankoop, ik kreeg er 8000 voor, guldens. twintig jaar later zag ik het terug in het depot, er was niet veel meer van over. detail groundeffect vehicle 1978. dit object was een kruising tussen een hovercraft een vliegtuig en een door een propeller aangedreven moerasboot. de piloot ben ik zelf, d.w.z. een afgietsel gestoken in een zeilpak. de helm is van een piloot. de rotor kon prachtig snorren op de wind.

detail windmill of my mind 1969. ik kon kleien en lassen maar was en ben eigenlijk een constructeur, ontdekker van nieuwe technieken, materialen en vormen. ik kocht een kolomboormachine, poptang en zaagmachine voor aluminium en perspexplaat.

 

windmill of my mind 1969. helaas heb ik geen andere foto's van deze mobile die beter laten zien wat ik maakte. het detail links is de dragende kolom die in het midden te zien is op de foto boven. van rechts naar links loopt een lijn, aan het einde van die lijn een 'cardan' ophanging waarin een meters hoge verticale spriet met contragewicht die prachtig bewoog op de wind. dit werk heeft voorzover ik mij kan herinneren nooit op een tentoonstelling gestaan. het was een lichte, maar zeer solide constructie.

deze 'wentelwiek' met één rotorblad en contra gewicht zal ik tussen 1972 en 1974 gemaakt hebben. het rotorblad en de staart zijn van hout, bespannen met papier, zoals het modelvlieg-tuigje. het frame was van een op straat gevonden vespa, de zitting van een keukenstoel. de rotor kon bewegen.

voor zover ik mij herinner heeft het op twee tentoonstellingen gestaan.

 

in december 1976 ontstond deze vitrine-kast op wieltjes met de titel: 'the secret life of a chopper under development". ook deze chopper heeft maar één rotorblad. de ijzerdraad romp is 'bekleed' met cellotape.
groundeffect vehicle 1978 heli 02 1975 eerste proefvlucht groundeffect vehicle 1978
heli 02 met als titel 'verboden te fotograferen' was en is misschien nog steeds een grote jongens droom. je kon er in gaan zitten, de riemen vast sjorren en het gevoel krijgen elk moment de lucht in te kunnen. de grote-en de staartrotor konden draaien op de wind. de titel belette een fotograaf niet het object te gebruiken voor bruidsreportages. op de bali van een postkantoor heeft lange tijd een foto gestaan van de 02 met een stralende bruid er ingezeten. de titel was een knipoog naar de borden die staan langs militaire vliegvelden.

deze drie mobiles uit 1970zijn deels gemaakt van op het Watelooplein gevonden aluminium vliegtuigonderdelen

beweging ontstond door aanraking

 

dit werk heeft als titel:

' de loop van een willekeurige konstruktie'

'gepopt' en geklonken aluminium, deels vervormd.

het heeft een lengte van 2m en zit scharnierend aan elkaar.

het begin rust op een steun aan de muur, vanwaar de konstruktie zich ontrolt tot op de vloer.

het is een poging om met het strakke handelsmateriaal een vloeiende speelse lijn te maken.

in 1970 aangekocht door de gemeente amsterdam.

foto: SM amsterdam.

 

 

 

 

'vliegding' 1967

aanééngelastte kleine stukjes afval ijzer, was gratis bij de smid om de hoek.